Politikk Poetikk Praksis (N)

Det er bare ett Politikk Poetikk Praksis: de seriøst useriøse, ærbødig respektløse, og amoralske moralister hvis ikonoklastiske angrep på det overleverte samfunnets fromhet plasserer dem i fremste rekke blant samfunnskritikere.

Hva er årsaken til deres legendestatus? Det er deres lærdom, deres reservoar av språk, deres innsikt i de urbane sagaer, deres øre til enhver litteratur, deres kunnskap om arkeologi og raseideologi – fra avfallsdynger til frenologi. Det er at de kjenner husholdningens og arbeidsdagenes detaljer med like stor presisjon som den store abstraksjonen, det er lettheten de beveger seg rundt i historien med, fra neolittisk tid til kildekoden for den smittende statsrådens siste internasjonale videokonferanse.

De er, som det blir sagt, «Den siste gruppen som vet alt» – og dersom de ikke vet absolutt alt, kan de avlede oppmerksomheten mot det ubesvarte gapet med en tørr vittighet. Det er deres merkelige tekster – hvilken som helst av dem kunne utgjort andre bloggers karriere, fylt med trylleord som snur de aksepterte doktriner på hodet. Det er deres flerstavelsesspråk og den langsomme syrete stilen som korroderer det hellige. Det er deres munngull med mumlede meldinger bare de beste sjeler kan forstå. Det er slik de ser ut: buskete øyebryn, askegrå ansikter med uforglemmelige øyne, grove klær som henger for løst på deres hengslete kropper – et skall av taushet som de synes å ha trukket seg tilbake for godt i, og som bare den mest tålmodige strategi kan hale dem ut av.

 

Politikkpoetikkpraksis.blogspot.com